Tápete v tom, co snídat? Dnes společně prokličkujeme složitým výběrem cereálií s naším výběrem zdravých obilovin v první části článku! Naučte se připravovat snídani šampionů, začněte den bílkovinami a vlákninou!
Jste zmateni,
když jedete se svým nákupním vozíkem uličkou s cereáliemi? Nejste sami!
V omračujícím množství produktů a etiket aby se člověk vyznal.....a
neodnesl si domů nutriční prasečinu. Vybírejte pečlivě, protože to co jíte má
na naši formu velký vliv. Většina obilovin má hladinu cukru posazenou spíše na
úrovni dezertů, než-li obilovin vhodných ke snídani. Zde jsou první 4 rady, které Vám pomohou při rozhodování v obchodě.
- OVESNÉ
VLOČKY - pokud nemáte
rádi ovesné staré dobré ovesné vločky, je čas se vrátit k tomu, proč jsou
tak často doporučovány. Proces výroby vypadá asi tak, že celá ovesná zrna jsou
nařezána a nebo drcena a válcována. Ty prvně zmíněné – řezané jsou méně
zpracované, takže trvá déle je strávit a cukru trvá déle než se dostane do krve
a déle tam také vydrží, takže nebudete mít hlad ještě před obědem. Oves je zvláště bohatá na beta-glukan, druh rozpustné vlákniny, která se
příznivě podepisuje na hladině cholesterolu, takže podporuje zdraví srdce. Nevýhodou ovesných vloček je, že je musíte ráno vařit, což nikomu moc nepomůže,
zvláště pokud spěcháte. Pokud si ale vločky přes noc namočíte, můžete dobu
vaření zredukovat na minimum. Dejte jeden šálek ovesných vloček do hrnce a
zalijte 2-2,5 šálky vody. Přiveďte k mírnému varu, vypněte zdroj tepla,
vločky přikrijte a nechte přes noc zakryté. Ráno pak přidejte trochu mléka a na
mírném ohni ohřívejte.
- HNĚDÁ RÝŽE - jen málo lidí uvažuje o hnědé rýži jako o cereáli, ale je to chutná kaše, která Vám nastartuje den. Bezlepková a lehce stravitelná, je vyrobena nadrcením nebo nařezáním celého zrna na menší kousky, takže se uvaří za cca 10 minut. Dá se připravovat například se skořicí, s ořechy, ovocem. Pro zvýšení obsahu bílkovin můžete vmíchat i proteinový prášek.
- DRCENÁ PŠENICE - v záplavě krabic s obilovinami a cereáliemi můžete koupit mnoho špatného, proto hledejte ty výrobky na jejímž listu ingrediencí je jediná položka – drcená pšenice. Ostatně kdo si říká mňam mňam, karamelové barvivo. Každá miska drcené pšenice obsahuje cca 6 gramů dietní vlákniny a díky bohu, 0 gramů cukru. Stačí přidat mléko a třeba nasekané ořechy.
- MÜSLI - müsli
je jako Dr. Jekyll a Hyde mezi obylovinami. Na jedné straně si můžete dát misku
zdravých ovesných vloček, plnou anti-oxidantů, sušeného ovoce a křupavých
oříšků, které jsou plné pro tělo velmi zdravých a prospěšných tuků. Na druhé
straně velké množství značek, vyrábějících müsli jsou skrytými dealery a
pašeráky cukru, umělých sladidel a aditiv.Aby jste si vybrali müsli, které bude dobré pro Vaše tělo, je třeba otočit
krabici s idylicky se smějící rodinkou u snídaně na přebalu a číst
nutriční tabulky. V ideálním případě hledáte značku, která obsahuje ne
více než-li 10 g cukru a minimálně 3 gramy dietní vlákniny na porci. Některé
značky obsahují kromě ovsa i jiné obiloviny jako quinoa (merlík), nebo amarant.
Zdroj: Matthew Kadey, MS, RD
pokračování příště...
pokračování příště...
Okomentovat