Hledáte zdravé, přírodní potraviny k lepším přírustkům z posilovny? Zde je návod, jak oddělit realitu od reklamy v následujících čtyřech potravinových značeních.
Procházíš se po obchodě mezi potravinovými ostrůvky a máš nespočet možností na výběr. Přírodní pečené brambůrky nebo vícezrnné brambůrky? Vejce z volného chovu nebo obyčejné, které jsou mnohem levnější?
Věř, že nejsi sám/a. V dnešní době výrobci stále vice využívají reklamních označení na obalech, které slouží jako návnada na spotřebitele. Je těžké se správně rozhodnout a do jisté miry věřit výrobcům v tomto zmatku.
Průzkum, který provedlo americké výzkumné středisko Consumer Reports National Research Center zjistil, že je většina spotřebitelů ochotna zaplatil svoje těžce vydělané peníze za potraviny nesoucí označení “přírodní” nebo “bez hormonů”. Přesto většina výrobců a prodejců potravin používá zavádějící označení kvůli většímu zisku. Zde je seznam nejvíce používaných označení, které vás stojí peníze nebo hůře, ničí zdraví!
KDYŽ OBAL OBSAHUJE OZNAČENÍ: "PŘÍRODNÍ"
Pokud si myslíte, že označení “přírodní” na potravinách znamená, že jsou vytaženy přímo z hlíny, zamyslete se znovu. Marketing kolem označení “přírodní” je nyní tak hojně používaný, že je čím dál vice produktů oblebeno texty a znaky přírody. Při pohledu na složení zde však můžete najít například kukuřičný sirup, bílou mouku nebo takzvané “přírodní ochucovadla”.Kontrolní úřad FDA nevydal oficiální prohlášení k označení “přírodních” potravin mimo to, že by neměly obsahovat nic úmělého nebo synteticky vyrobeného. USDA, úřad kontrolující maso a drůběž uvedl, že produkt může mít označení “přírodní”, pokud neobsahuje úmělé přísady nebo barviva a je minimálně upraven (nesmí být výrazně změněn).
Tato nešťastná definice však nezaručuje původ zvířat, jejich chov, krmení nebo přidané antibiotika či hormony. Ve zkratce, “přírodní” není synonymum ke “zdraví prospěšný”.
Jak se bránit: Ignorujte označení “přírodní” a vybírejte si jídlo na základě nutričních hodnot a složení. List ingrediencí by měl být co možná nejkratší. Produkty označené jako “organické” jsou jistotou, že neobsahují geneticky modifikované potraviny , maso nebo mléko plné hormonů a antibiotik.
KDYŽ OBAL OBSAHUJE OZNAČENÍ: "VYSOCE-FRUKTÓZOVÝ KUKUŘIČNÝ SIRUP"
Pro většinu zdraví hledajících spotřebitelů je vysoko-fruktózový kukuřičný sirup něco jako kyanid – něco, čemu je dobré se vyhnout za každou cenu. To je způsobeno studií, která naznačuje, že vysoký příjem způsobuje nárust tuku a může vest k cukrovce typu 2. Vyhýbat se tomuto sladidlu není lehké, protože ho obsahují potraviny od chleba až po kečup.Jak se bránit: Pokud kupujete baleen jídlo, znovu kontrolujte seznam ingrediencí, kde naleznete všechna sladidla. Jeden trik: Většina ingrediencí končící na –óza je většinou cukr (fruktóza, glukóza, sukróza…). Je dobré hledat označení “bez přidaného cukru” nebo “neslazeno”, což by mělo pomoci najít potraviny bez přidaných sladidel.
KDYŽ OBAL OBSAHUJE OZNAČENÍ: "CELOZRNNÉ"
V zájmu vašich fitness příbytků a celkového zdraví, je vždy dobré hledat celozrnné obiloviny před těmi rafinovanými. Buďte však opatrní a nenechte se automaticky zlákat produkty jako jsou chléb nebo suchary s celozrnným složením. Podle výzkumu z Harvard University bylo zjištěno, že potraviny označené jako “celozrnné” (i ty, které nosí různé loga zdravých, celozrnných potravin) obsahují většinou vyšší podíl cukrů a kalorií stejně jako vyšší cenu, než obyčejné celozrnné potraviny bez zvláštního označení.Harvadští vědci doporučují konzumovat potraviny se sacharidy v poměru 10:1 sacharidy:vláknina. Pokud má tedy potravina 40 gramů sacharidů, měla by mít ideálně alespoň 4 gramy vlákniny. Chléb s tím nebo menším poměrem obsahují vice vlákniny a méně cukru, než potraviny s vyšší poměrem. Označení “s vysokým podílem vlákniny” musí obsahovat alespoň 5 gramů vlákniny na jednu dávku tohoto produktu.
Jak se bránit: Než spadnete do další cukrové pasti, vždy kontrolujte nutriční hodnoty i u celozrnných potravin kvůli obsahu cukru a taktéž zkontrolujte složení, zda neobsahuje sladidla jako glukózu. Čím výše je sladidlo uvedeno ve složení, tím vice je ho použito v dané potravině.
KDYŽ OBAL OBSAHUJE OZNAČENÍ: "VÍCEZRNNÉ"
Zrovna, když jste si mysleli, že na výběru vícezrného chleba nemůže být nic náročného! Pekařské výrobky s označením “vícezrnné” nebo “vyrobeno z celozrnné mouky” jsou většinou bílý chléb v přestrojení. To je z toho důvodu, že je nejprve uvedena pšeničná mouka, která je vlastně bílá mouka v přestrojení. Prostě se děje to, že jsou celé zrna uvedena v seznamu ingrediencí, ale často nehrají hlavní roli. Ve skutečnosti, není nikde řečeno, že musí vícezrnné pečivo obsahovat celé zrna.Jak se bránit: Pro jakýkoliv vícezrnný výrobek jako je chleba nebo cereálie hledejte v seznamu ingrediencí na prvním místě slova jako “celozrnné” a “hnědé”. Také zkontrolujte, na kterém místě se nachází cukr, pokud je v listu ingrediencí vysoko, poohlédněte se radši po méně sladké variantě.
Zdroj: Matthew Kadey, MS, RD
pokračování příště...
Okomentovat