0


Máte rádi sladké? Přeskočte nutričně chudý stolní cukr kvůli těmto 5-ti přírodním sladidlům, které vám pomohou udržet hladinu cukru.

Vyřazení vysoce zprocesovaného sladidla jako je stolní (bílý) cukr a vysoko-fruktózový kukuřičný sirup ze svého jídelníčku děláte chytrý krok pro lepší vzhled a celkové zdraví, ale to neznamená, že nemůžete mít v denním menu také trochu sladkosti.

V dnešní době je svět plný alternativných sladidel, které čekají na poličkách v obchodech. Každý poskytuje alternativu ke slazení vloček, kávy nebo potréninkového drinku a je ve většině případů dokonce chutnější. V žádném případě vám ale tyto přírodní sladidla nedávají povolení k sebe rozmazlování a už vůbec ne, pokud trpíte cukrovkou tyu 2 nebo jejím prekurzorem. Tyto alternativy jsou však stále lepší, než cukrem narvané limonády, ochucené jogruty nebo cereálie s pohádkovými postavičkami.

1) JAVOROVÝ SIRUP

Kdyby mohli palačinky mluvit, určitě by říkaly javorovému sirupu: “ty mě doplňuješ”. Když říznete do javorového stromu, vytéká z něj javorová míza, lehce sladká tekutina, která může být vyvařena do sladkého sirupu. Nedávná studie v “Journal of Agricultural and Food” objevila, že tento strom nabízí různorodé množství antioxidantů – některé unikátní pro toto sladidlo.

Kanadští výzkumníci zjistili, že tmavší a výrazněji chutnající javorové syrupy s označením “třída B” obsahují větší množství antioxidantů a vyšší množství mineral, jako je vápník než světlejší odstíny sirupu, často označovaného jako “třída A”.

Takže směle do toho a přidejte si troche javorového syrupu do vloček, jogurtu nebo cottage, ale nedivte se, že si troche připlatíte. Ze 40 litrů javorové mízy se vyrobí litr javorového sirupu, proto může být tak drahý.

Co je dobré vědět: Některé imitace sirupu nemusí obsahovat ani troche reálného javoru. Ve většině případů jsou takové láhve plné kukuřičného sirupu a dalších záhadných ochudovadel přímo z laboratoře.

2) KOKOSOVÝ PALMOVÝ CUKR

V posledních letech si kokosový cukr získal velkou pozornost v obchodech se zdravou výživou. Toto populární sladidlo se vyrábí z mízy květin kokosové palmy, která se poté vyvaří do hustého sirupu, následně vysuší a z toho se vyrobí granulovaný cukr s příchutí připomínající karamel.

Přestože konkrétní data stále chybí, je pravděpodobné, že má kokosový cukr nižší glykemický index než bílý nebo hnědý cukr (který je vlastně bílý pouze se zbytkem melasy). Výhodou je, že nevystřeluje hladinu cukru a může tím pádem udržovat úroveň energie relativně neměnnou a zabraňuje usazování tuku v těle.

Stejně jako ostatní takzvané “přírodní” sladidla, kokosvý cukr je zdrojem malého množství živin jako je železo, hořčík nebo B vitamin. Tento tropický produkt je také jedno z nejudržitelnějších sladidel na poličkách v obchodech. Palmy vyprodukují o 50-75 procent vice cukru na akr než cukrová třtina.

Co je dobré vědět: Můžete použít kokosový cukr ihned jako náhradu bílého nebo hnědého cukru – 1 šálek za 1 šálek – ve skoro každém receptu.

3) MED

Med se vyrábí z nektaru květin pracovité včely a jen v samotných Spojených státech existuje vice než 300 druhů, od světlého a květinového po tmavý a asertivní, v závislosti na zdroji nektaru včel. Výzkum ukázal, že med – obzvláště ten tmavý, nepasterizovaný jako je med z pohanky – obsahuje zvýšený obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které se potulují po našem těle a hledají buněčné poškození volnými radikály, které čistí. Poškození volnými radikýly je považováno za jeden z faktorů při zhoršeném zotavování z intenzivního tréninku.

Výzkumníci z univerzity ve Wyomingu zjistili, že med způsobuje menší výkyvy v hladině cukru v krvi, než stolní cukr po užití. Výzkum “Journal of Strenght and Conditioning Research” prokázal, že sportovci, kteří konzumují med během výkonu mají lepší výkonost. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že je lehce stravitelný med skvělým palivem pro trvdě pracující svaly.

Co je dobré vědět: Tepelně ošetřené typy medu, nejčastěji prodávané ve obalech ve tvaru medvěda, mají nižší antioxidační a anti-bakteriální schopnosti. Vždy je dobré preferovat med od lokálního výrobce, který ho pěstuje přírodně.

4) EXTRAKT Z LUO-CHAN-KUO (Buddhovo ovoce)

Toto, pro nás relativně nové sladidlo, se získává z liánovité rostliny z Číny a Ásie. Luo-chan-kuo bylo používáno v čínské tradiční medicíně po dlouhá století. Toto nové alternativní sladidlo je označováno jako bez kalorií, nicméně jedna čajová lžička obsahuje kolem 2 kalorií. V porovnání, stolní bílý cukr obsahuje 15 kalorií v čajové lžičce. Cukr z “Buddhova ovoce” může být tedy skvělou alternativou pro milovníky sladkého s minimem kalorií. Někteří lidé tvrdí, že nemá hořkou pachuť, jako některé sladidla ze stévie.

Co je dobré vědět: Extrakt z Buddhova ovoce je v granulové formě 200-300x sladší, než cukr získávaný z cukrové třtiny.

5) CUKR Z DATLÍ

Sladidlo a potravina v jednom – kdo by to tušil? Jak je z názvu patrné, toto sladidlo se získává jemným mletím datlí na prášek. Výhodou je, že prášek obsahuje všechny živiny jako je vláknina, vitamin B6, železo nebo hořčík, které se nacházejí v celých datlích. Takže pokud hledáte něco na oživení vašich snídaní, zkuste cukr z datlí.

Co je dobré vědět: Můžete použít cukr z datlí v poměru 1:1 proti bílému nebo hnědému cukru v mnoha receptech. Vemte však na vědomí, že se cukr z datlí nerozpouští úplně skvěle, proto nemusí být nejvhodnější volba do denní kávy.



Na závěr: Navzdory všem výhodám oproti vysoce zpracovanému bílému cukru nebo vysoko-fruktózovému kukuřičnému sirupu, žádné z uvedených alternativních sladidel nemůže soupeřit s ovocem, zeleninou a celozrrnými potravinami co se týče živin a antioxidantů. I při použití těchto sladidel je nutné sledovat porce, abyste neskončili s břichem jako Buddha.


Zdroj: Matthew Kadey, MS, RD

Okomentovat

 
Top