0


KASEINOVÝ PROTEIN

Kaseinový protein obsahuje 80% mléčného proteinu. Je známý skvělým profilem aminokyselin, pomalou stravitelností a anti-katabolickým efektem.

BENEFITY

Je pomalý na trávení, sráží se v žaludku a je mu přisuzován anti-katabolický efekt. Obsahuje vápník (který je důležitý pro zdravé kosti).

NEVÝHODY

Pomalé trávení může mít negativní efekt před nebo po tréninku, kdy se snažíte dostat aminokyseliny rychle do Vašeho těla. Lidé, kteří jsou intolerantní k laktóze mohou trpět plynatostí, případně se u nich může projevit alergie. Obsah sodíku může způsobovat oteklost (zadržená voda), tudíž není vhodné užívat kasein před soutěží (kulturistika) a před vážením (box, mma…).

DOPORUČENÍ

Kasein by měl být užíván mezi jídly (může být kombinován s více druhy proteinu) a před spaním. Neměl by být užit v době, kdy chcete co nejrychleji dostat aminokyseliny do těla.

ZDROJE

Mléka, kaseinové koncentráty


SYROVÁTKOVÝ PROTEIN

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýru (z mléka). Přibližně 20% proteinu, který se nachází v mléku je syrovátkový protein. Syrovátkový protein je bohatý na BCAA, minerály a vitamíny a obsahuje lactalbumin (podobný sérovému albuminu) a zbytky tuku. Syrovátkový protein zlepšuje proteinovou syntézu. Některé studie také dokazují, že syrovátkový protein pozitivně působí na imunitní systém oproti ostatním typům. Je mu také přisuzován antioxidační efekt, protože zvyšuje gluthanion. Glutathion (GSH) je tripeptid složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Je přítomen v mase, zelenině i ovoci a chrání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku). Je obnovován reakcí katalyzovanou glutathionreduktázou.

VÝHODY

Zvyšuje syntézu bílkovin, zlepšuje imunitní funkci těla, rychle se absorbuje.

NEVÝHODY

Obsahuje určité množství laktózy, takže osoby s intolerancí na laktózu mohou pocítit zhoršené trávení.

DOPORUČENÍ

Syrovátkový protein je perfektní před a po tréninku díky své rychlé absorbci.

ZDROJE

Mléko, vedlejší produkt při výrobě sýru, mléčné izoláty, syrovátkové proteiny


KASEIN VERSUS SYROVÁTKA

Spory ohledně toho, který druh je lepší se nachází po celém internetu.
Z informací uvedených výše můžete poznat, že každý druh se hodí na něco jiného. Zde je přímé porovnání:
Studie, kterou provedl Yves Boirie byla provedena na zdravých subjektech s normálním příjmem proteinu. Postili se 10 hodin a poté užili 30 gramů syrovátkového proteinu nebo 30 gramů kaseinového proteinu.
Studie ukázala, že hladina leucinu v krvi se zvýšila jednu hodinu po užití syrovátky nebo kaseinu. Nicméně, syrovátka zvýšila hodnotu leucinu výše, než kasein a vrátila se na základní úroveň po 4 hodinách.
Kasein se nevyšplhal tak vysoko co se týče leucinu v krvi, ale vydržel alespoň 7 hodin, po kterých se vrátil na základní úroveň. Syrovátkový protein zvýšil bíkovinovou syntézu, ale nebylo dokázáno, že
zabraňuje degradaci proteinů v těle. Kasein snížil degradaci proteinu, ale nezaznamenal žádné zvýšení bílkovinnové syntézy. Oxidace leucinu v těle byla po 7 hodinách menší s kaseinem. Příjem leucinu byl u obou druhů stejný. Z toho všeho plyne, že nelze jasně určit, který druh proteinu je „lepší“ – každý se hodí užít v jinou dobu, univerzálnější je však syrovátkový protein.


Reference:
Hale, J. (2007). Protein Essentials. MaxCondition Publishing.

Okomentovat

 
Top