0

Proč je syrovátkový protein nejprodávanější doplněk stravy?

1) Syrovátkový protein obsahuje mnohem větší množství proteinů, než syrovátka samotná, mléko, vejce nebo sója. A protože obsahuje velké množství větvených aminokyselin (BCAA) – leucin, isoleucin a valin – může pomoci s udržením svalstva mezi tréninky nebo v pokud jste v dietě.

2) Syrovátkový protein obsahuje malé množství sacharidů, tuků a kaloríí, které z něj dělají perfektní produkt pro osoby v dietě. Velké množství lidí jej používá jako první jídlo dne, mezi jídly nebo před spaním (zde je vhodnější kasein). Další lidé ho používají jako po tréninkový nápoj a smíchávají ho se sacharidy jako je džus, ovoce nebo vysoko-sacharidové prášky (gainer, maltodextrin atd.).

3) Syrovátkový protein je mnohem lépe stravitelný, než další formy proteinu.

4) Jelikož obsahuje menší množství laktózy, je vhodný i pro osoby s laktózovou intolerancí.

5) Chutná velmi dobře i v samotné vodě.



Jaký je rozdíl mezi syrovátkovým izolátem a koncentrátem?

Nemůžete se rozhodnout, který zkusit? Zde je malá pomoc. Syrovátkový koncentrát i izolát prochazejí stejným procesem zpracování, který odstraní většinu sacharidů, tuků a laktózy z normální nezpracované syrovátky z mléka. Tento proces se nazývá „iontová výměna“ nebo „filtrování“. Výsledkem je skoro čistý protein.

Koncentrát obsahuje 80% proteinu a izolát 90% proteinu. Není zde tedy jiný rozdíl, pouze izolát prochází dalším krokem filtrace, který odstraní více tuků a sacharidů. Co se týče kvality proteinu, tak ta je u obou typů naprosto identická.

Výhody koncentrátu: Koncentrát vychází většinou levněji. Mají nízký obsah laktózy a je snášen velmi dobře i lidmi trpícími alergií na laktózu. Obsahují také malé množství tuků a sacharidů, které je nutné započítat do denního přijmu. Jedná se o nejprodávanější typ. Protein ze syrovátky je považován za krále všech proteinů pro kulturisty, neboť má nejvyšší biologickou hodnotu.

Výhody izolátu: Izoláty obsahují nulové množství tuku, čímž je vhodný pro ty, kteří se snaží eliminovat příjem tuků z jejich diety. Většina neobsahují žádnou laktózu, čímž je vhodný pro všechny osoby bez jakýchkoliv potíží. Izoláty většinou chutnají trochu lépe, ale jejich konzistence je trochu slabší.



Pokud podle vás obsahuje syrovátkový koncentrát 80% bílkovin, proč jsou některé produkty označeny jako „100% Syrovátkový protein“?

Odpověď je velmi jednoduchá, ale musíte podrobně číst. 80% proteinu se váže k obsahu bílkovin, který syrovátkový protein obsahuje.

Pokud je produkt označen „100% Syrovátkový protein“ většinou tím výrobce myslí použitou surovinu, tedy syrovátku, ne například vejce, sóju nebo mléko. Tudíž by tento produkt měl obsahovat 80% bílkovin (pokud je ze syrovátkového koncentrátu).

Dejte si však pozor: Většina výrobců toho využívá a označuje proteiny záměrně co nejvyššími čísly. Například Whey 80 by měl podle selského rozumu obsahovat 80% bílkovin, správně? ŠPATNĚ! Většinou je obsah bílkovin pouze okolo 72% – vždy čtěte důkladně složení proteinu, pokud Vám to výrobce umožňuje, pokud ne, vůbec takový produkt nekupujte.



Pokud obsahuje syrovátkový koncentrát pouze 80% bílkovin, co je ten zbytek?

Dobrá otázka. Každý proteinový prášek, ať už je ze syrovátky, sójy nebo něčeho jiného, obsahuje vlhkost. Další také minerály ze syrovátky, které tvoří další procenta. Zbytek je kombinace tuků a sacharidů.



Tak moment! Když si spočítám složení u mého oblíbeného produktu, vychází mi více než 10% pro tuky a sacharidy?

Musíte počítat také s ochucením, které přidá určité procento tuku a sacharidů. Určité formule také obsahují glutaminové peptidy, které jsou z půlky sacharidy, čímž se také započítají do složení.



Proč obsahují čokoládové příchutě méně proteinu než vanilkové?

Aby výrobce dosáhnul husté a bohaté čokoládové chuti, musí přidat kakao do čokoládové příchutě. Pro dobrou chuť vanilky je třeba pouze vanilkového aroma. Přidané kakao (okolo 1g na dávku) vytlačuje část proteinu ze vzorce. Různé značky se perou s touto situací různými směry. Buď správně uvedou, že jejich produkt obsahuje méně bílkovin, než jiné příchutě nebo přidají více proteinového prášku do balení pro čokoládovou príchuť. Novinkou na trhu je též použití FTNF přírodního aroma, které pro čokoládové příchutě nesnižuje množství bílkovin. To naleznete například u produktu Elite Performance Whey Protein od Czech Virus.

Okomentovat

 
Top